Олена Даць

Олена Даць, відома львівська дизайнерка світового рівня, власниця Olena Dats’ Gallery

Уявімо, що карантин незабаром закінчиться. Як, на вашу думку, компанії повертатимуться до «нормального ритму»?
ІТ, харчова промисловість, аграрії, освіта – це ті сфери, які, на мою думку, зададуть ритм до повернення. Інша річ, усе ще хотіти й могти повертатися. Мені здається, що опис «нормального ритму» змінився назавжди.

Що означає для різних індустрій повернення до «нормального стану»? Які зміни є незворотними?
Змінилося поняття успішності й засоби досягнення цієї цілі. Повернення до «нормального стану» – це коли шлях, власні кордони та винагорода залишатимуться в гармонії з особистістю.

Оглядаючись назад і вже маючи досвід ведення бізнесу під час пандемії, дайте собі три поради на початок карантину. Що ви, як лідерка, зробили б по-іншому?
Зменшила б орендну площу й обсяги виробництва нових зразків, попри щоденні запевнення клієнтів, що ось-ось зробимо замовлення і т. ін. Витрачала б більше обігових коштів на розкрутку бренду в онлайн.

Які нові звички ви заберете із собою в життя після пандемії?
Мені стало легше відмовляти й казати «ні».

Як гадаєте, чи не виправдовуємо ми карантином багато власних управлінських помилок: прокрастинацію, неможливість чи небажання приймати рішення, відкладання якихось стратегічних змін?
У жодному разі! Зараз я бачу, що зробила велику помилку в 2019 році – до карантину: вклала гроші в колекції (які зараз неприбуткові) замість купівлі нерухомості). Тобто, карантин став певним уроком, а це завжди корисно. Також під час пандемії були і плюси! Я сама зробила сайт, до якого ніяк не доходили руки, і технології, котрі я хотіла використовувати, стали доступнішими.

Як зміняться стосунки «компанія-працівник» у постпандемічні часи?
Спілкування стало ще більше партнерським та особистим. Поряд залишилися справжні друзі й однодумці.

Проблема ментального здоров’я під час ізоляції вийшла на перший план. Як управляти / мотивувати втомлених і роздратованих людей?
Під час пандемії більшість працівників і партнерів зрозуміли, що вони самі ковалі власного щастя. Стосунки «начальник – підлеглий» відійшли на другий план. Люди, на жаль чи на щастя, мали зрозуміти: ми робимо улюблену справу для задоволення та грошей, а не з-під палки. Мені здається, що такий же рецепт і для виживання бізнесу.

Який вигляд матиме робоче місце в майбутньому? Чи повернемося ми знову до 5-денного робочого тижня в офісі?
Саме змінюю офіс. Однак є сфери, де це складно уявити, ZOOM-party точно не моє.

Які нові цінності, традиції у корпоративній культурі й роботі з людьми ми побачимо у світі, який поборов COVID-19?
Найважливіше – турбота про здоров’я.


Підготувала Галина Янишівська